flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу суду

01 жовтня 2015, 09:21

ПОСТАНОВА

зборів суддів Новоушицького районного суду

Хмельницької області

 

08 січня 2014 року                                                            смт. Нова Ушиця

       Заслухавши та обговоривши інформацію в.о. голови Новоушицького районного суду Шуригіної О.В. щодо положення про автоматизовану систему документообігу суду, відповідно до ст. 113, п.п.3.1.,3.6. п.3 розділу ХІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 11-1 ЦПК України та ст. 35 КПК України, керуючись положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затверджену рішенням ради суддів України від 26 листопада 2010 року із змінами, збори суддів:

ПОСТАНОВИЛИ:

Постанову зборів суддів Новоушицького районного суду від 20 листопада  2012 року викласти в такій редакції:

1. Встановити загальні положення автоматичного розподілу справ між суддями Новоушицького районного суду:

1.1  Автоматичний розподіл судових справ здійснюється між усіма суддями суду.

1.2  Судові справи підлягають автоматичному розподілу між суддями, які мають на час розподілу справ повноваження для здійснення процесуальних дій.

1.3  Автоматичний розподіл судових справ здійснюється в суді протягом робочого дня після реєстрації відповідних документів, крім випадків передбачених законодавством.

1.4  Якщо судові справи підлягають колегіальному розгляду, до протоколу автоматично вносяться прізвища суддів, які входять до складу колегії, із зазначенням прізвища головуючого судді.

Якщо судова справа підлягає розгляду колегією суддів, при автоматичному розподілі судових справ автоматизованою системою в місцевому суді призначається головуючий суддя з числа всіх суддів відповідного суду. Справа розглядається колегією суддів, до складу якої входить призначений автоматизованою системою головуючий суддя.

Колегія суддів формується з врахуванням п.п.3.1.6, 3.1.7, 3.1.8,3.1.12,  3.1.14 Положення у складі, який на підставі рішення зборів суддів визначається головою суду в рамках визначених повноважень, в день розгляду справ, визначений головуючим по справі.

У випадку надходження до суду кримінального провадження на стадії контролю за досудовим розслідуванням  (ст. ст. 154, 158, 159, 170, 172, 173, 174, 176, 179, 180, 181, 182, 183 КПК України) вони передаються для розгляду раніше визначеному в автоматичному режимі судді за розпорядженням голови суду або заступника голови суду.

У разі надходження заяви, подання про роз’яснення судового рішення,винесення додаткового рішення , вирішення питання зміни чи встановлення способу і порядку його виконання,виправлення описки , повернення  судового збору ,  повернення до суду протоколів про адміністративне правопорушення після належного оформлення , повернення до суду обвинувальних актів після доопрацювання прокурором – дані справи передаються на розгляд судді, який постановляв судове рішення по справі та направляв протокол для належного оформлення, застосовуючи неавтоматичний розподіл справ.  

              У разі  відсутності судді ( хвороба, відрядження,  відпустка, вивільнення із штату),  який вирішував питання по справах, викладених  в  абзаці 5 п . 1.4 Постанови,  протягом п»яти робочих днів, що може потягнути порушення строків розгляду справи, строків накладення адміністративного стягнення,   справа підлягає автоматичному  розподілу.

 Якщо у  кримінальному провадженні  з   клопотанням про звільнення  особи  від  кримінальної  відповідальності   в  задоволенні  відмовлено , то  у  разі  надходження  до  суду  кримінального провадження  з обвинувальним актом  відносно  тієї   особи  , справа  передається  на  розгляд   тому  ж  суді ,  який  розглядав   дане  клопотання , застосовуючи  неавтоматичний  розподіл  справи.

   В разі  відсутності  судді , який  розглядав    клопотання про звільнення  особи  від  кримінальної  відповідальності ( відпустка ,  тривале відрядження, хвороба)  справа  підлягає   автоматичному  розподілу .  

Якщо суддею відмовлено в затвердженні угоди про визнання винуватості, то у разі надходження до суду кримінального провадження з обвинувальним актом відносно тієї ж особи, справа передається на розгляд тому ж судді, який розглядав дане кримінальне провадження, застосовуючи неавтоматичний розподіл справи.

В разі відсутності судді, який розглядав кримінальне провадження з угодою про визнання винуватості ( відпустка, тривале відрядження, хвороба)  справа підлягає автоматичному розподілу.

1.5. У разі:

         -  тимчасової непрацездатності судді (суддів), його (їх) відпустки, відрядження;

         -  виявлення значної різниці в навантаженні на суддів -

 переформування головуючого по справі здійснюється в порядку визначеному п.1.4 постанови, за відповідним розпорядженням голови суду або заступника голови на підставі заяви судді ( в останньому випадку – після обговорення на нараді суддів).

 У разі   тимчасової   непрацездатності судді (суддів) , його (їх) відпустки при умові  відсутності  процесуальних  перешкод для  розгляду справи, під час розподілу справ  між суддями використовувати  «Протокол розподілу   у неавтоматичному режимі» .

2.Встановити особливості автоматичного розподілу справ:

       2.1. Автоматичний розподіл здійснюється з вимогами положення.

       2.2. Недопустимість за вимогами процесуального закону повторної участі судді у розгляді справи визначається відповідними працівниками  забезпечення реєстрації кримінальних і цивільних справ (неавтоматичний розподіл).

      2.3.Обставини, що виключають участь судді у розгляді справи, передбачені процесуальним законом, визначаються керівником апарату суду під час надходження та реєстрації справи.

       2.4. При вирішенні питання про передачу справ на розгляд суддям, які займають адміністративні посади, з метою забезпечення умов для виконання ними обов’язків займаної посади, так і обов’язків судді встановлюються такі відсотки участі суддів у розгляді справи:

       голова суду –  80 % ; заступник голови суду – 90%

       З 08 січня 2014 року встановити відсотки участі суддів у розгляді справи(при повній штатній чисельності суддів): 

голова суду – (вакантна посада) -80  (0,8) ; заступник голови суду - 90 (0,9); суддя доповідач – 1; головуючий суддя (колегіально) -1; головуючий суддя (одноособово) – 1; член колегії - 0,5; запасний суддя – 0,5.

 На період наявності в Новоушицькому  районному суді  вакантної посади судді з 08 січня 2014 року  визначити  відсотки участі суддів, які займають адміністративні посади, у розгляді справ, встановивши голові суду та заступнику голови суду – 90%  ( коефіцієнт 0,9).

        2.5. У випадку тривалого виходу з ладу обладнання, яке забезпечує функціонування автоматизованої системи, за винятком випадків, передбачених п.п.3.10.1-3.10.4 Положення, розподіл справ здійснюється на засадах, передбачених пунктом 1.2 Положення відповідальними працівниками апарату суду.

        2.6. Справи, судові рішення в яких судом скасовано з передачею справи на новий розгляд  до місцевого суду, передаються іншому судді; справи, рішення, у яких направлення на додаткове розслідування, скасовувались,  передають судді, який постановив попереднє рішення.

  

        2.7. Коефіцієнт складності визначається:

Пункт 2.7.1 «Кримінальне провадження»:

Пункт (а)

-          один обвинувачений, один епізод, одна стаття КК по якій обвинувачується -1.4

-          один обвинувачений, декілька епізодів, одна стаття КК по якій обвинувачується – 1.5 

-          один обвинувачений, декілька епізодів, декілька статей КК по яких обвинувачується -1.6

-          декілька обвинувачених, один епізод, одна стаття КК по якій обвинувачуються – 2.0

-          декілька обвинувачених, декілька епізодів, одна стаття КК по якій обвинувачуються – 2.1.  

-           декілька обвинувачених, декілька епізодів, декілька статей КК по якій обвинувачуються – 2.2. 

-          + 0.3 бала коефіцієнта, якщо злочин вчинено неповнолітнім.

Пункт (б)

Справи за поданням органів досудового розслідування та скаргами учасників процесу:

-          за ст.ст. 309,591 КПК України оскарження рішень про відмову в застосуванні заходів безпеки або про їх скасування  та порядок оскарження про видачу особи(екстрадицію) – 1.3

-          ст. ст. 583, 584 КПК України тимчасовий та екстрадиційний арешт – 1.4

-          ст. ст. 306, 307 КПК України розгляд скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування – 1.4

-          ст. ст. 183, 199 КПК України взяття під варту та продовження строків тримання під вартою – 1.3

-          обрання іншого запобіжного заходу (ст.179, 180, 181, 182) -1.1

-          ст. ст. 234, 237 КПК України обшук, огляд – 1.1

-          застосування заходів кримінального провадження (розділ ІІ ст. ст. 131 – 174 КПК) - 1

-          ст. 49 КК України – закриття справ  в зв’язку із закінченням строків давності – 1

2.7.1.1 Справи про встановлення адміністративного нагляду – 1

2.7.1.2 Справи за поданням кримінально виконавчої інспекції:

     - щодо звільнення особи від умовного покарання внаслідок закінчення терміну випробування – 1.1

     -  щодо скасування умовного звільнення особи від покарання внаслідок невиконання покладених обов’язків – 1.2

Пункт 2.7.2 «Справи про адміністративне правопорушення»:

-          ст.41 КУпАП – 1.2

ст. 122 КУпАП – 1.1

ст.124 КУпАП  - 1.3

ст. 130 КУпАП – 1.4

            - главою 13-А Адміністративні корупційні правопорушення (ст. ст.  172-4, 172-5, 172-6, 172-7, 172-8, 179-9 )  -  1.6

             - інші справи про адміністративні правопорушення – 1.

Пункт 2.7.2.1 При надходженні до суду справи щодо особи, відносно якої в іншого судді перебуває у провадженні справа про адміністративне правопорушення, вона передається для розгляду тому ж судді, застосовуючи неавтоматичний розподіл справ (відповідно до ст. 36 КУпАП)

Пункт 2.7.3 категорії цивільних справ:

справи позовного провадження в т.ч.

а) спори про право власноті та інші речові права:

     -  про державну власність, про комунальну власність – 1.4

     -  про приватну власність – 1.2

     -  спори про самочинне будівництво, про припинення права власності на земельну ділянку – 1.3

б) спори про речові права на  чуже майно:

     -  спори про володіння чужим майном – 1.3

     -  спори з приводу сервітутів – 1.2

     - спори щодо права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб для забудови – 1.3

в) спори, що виникають із договорів:

     - купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, найму (оренди), надання послуг, страхування – 1.4

     - спори про відшкодування шкоди, заподіяної від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності – 1.5

     -  позики, кредиту, банкіського вкладу – 1

г) спори про недоговірні зобов'язання ( з них про відшкодування шкоди) :

     -  завданої в наслідок вчинення злочину -1.2

     -  завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи – 1.5

     - шкоди завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, досудового слідства або суду – 1.5

     -  шкоди завданої майну фізичних або юридичних осіб – 1.2

     - шкоди завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природнього середовища; внаслідок недоліків роботи, послуг – 1.2   

д) справи про спадкове право – 1.1

-  в т.ч. справи про визнання спадщини відумерлою – 1.2

 

е) справи про захист немайнових прав фізичних осіб:

     - про захист честі, гідністі, ділової репутації – 1.7

ж) спори, що виникають із житлових правовідносин:

     - про виселення – 1.7

     - про стягнення плати за користування житлом – 1

     - про визнання особи такою, що втратила право користуватися жилим приміщенням – 1.2

з) спори, що виникають із земельних правовідносин – 1.3

к) спори що виникають із сімейних правовідносин:

     - про розірвання шлюбу, про стягнення аліментів – 1.0

     - про встановлення батьківства або материнства, про позбавлення батьківських прав – 1.3

     - поновлення шлюбу після його розірвання – 1.2

     - встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя – 1.3

     - розподіл майна подружжя – 1.4

л) спори, що виникають із трудових правовідносин:

     - про поновлення на роботі – 1.7

     - про виплату заробітньої плати – 1.0

     - про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної працівниками державним підприємствам, установам, організаціям – 1

м) спори, пов'язані із застосуванням ЗУ «Про захист прав споживачів» - 1.7

н) звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису) – 1.5

о) інші справи позовного провадження – 1.2

справи окремого провадження в т.ч.:

     - справи про обмеження цивільної дієздатності особи, про визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 1.1

     - справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, справи про надання права на шлюб – 1.2

     - справи про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності – 1.3

     - справи про скасування рішення про визнання фізичної особи безвістно відсутньої чи оголошення її померлою – 1.1

     - справи про усиновлення – 1.5

     - справи про передачу безхазяйної речі у комунальну власність – 1.4

    - справи про надання осбі психіатричної допомоги у примусовому порядку – 1.3

     - справи про обов'язкову госпіталізаціюдо протитуберкульозного закладу – 1.3

     -справи про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб – 1.2

Розгляд заяв про видачу судового наказу:

     - заяви про видачу судового наказу на вимогу, яка грунтується на правочині, вчиненному у письмовій формі – 1.0

     - заяви на вимогу про стягнення нарахованої але не виплаченої заробітньої плати – 1.0

     - на вимогу про компенсацію витрат про проведення розшуку – 1.1

     - на іншу вимогу – 1.2

Розгляд заяв про скасування судового наказу:

     - виданного на заявлену вимогу, яка грунтується на правочині, вчиненному у письмовій формі – 1.1

     - виданного на заявлену вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітньої плати – 1.1

Розгляд заяв про забезпечення доказів, позову до подання позовної заяви:

     - про забезпечення доказів – 1.2

     - про забезпечення позову – 1.4

     - про скасування заходів забезпечення позову – 1.3

Розгляд заяв про перегляд заочного рішення 1.2

Розгляд справ пов'язаних з процесуальними питаннями щодо виконання судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів:

     - виправлення помилок у виконавчому листі, визначення його таким, що не підлягає виконанню - 1.1

     - видача дубліката виконавчого листа або судового наказу – 1.2

     - поновлення пропущенного строку для пред»явлення виконавчого документа для виконання – 1.2

     - мирова угода в процессу виконання – 1.2

     - відстрочка і розстрочка виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання – 1.3

     - вирішення питання про тимчасове влаштування дитинидо дитячого або лікувального закладу – 1.3

     -.вирішення питання про оголошення розшуку боржника – 1

     - вирішення питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи - 1.1

     - вирішення питання про звернення стягнення на грошові кошти, що знаходяться на рахунках – 1.2

     - вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України – 1.1

     - заміна сторонни виконавчого провадження – 1

     - визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами – 1.4

     - вирішення питання про поворот виконання – 1.3

     - розгляд скарги учасників виконавчого провадження на дії державного виконавця в порядку виконання судового рішення – 1.4

Розгляд справ з участю іноземних осіб - 1.5

 

Адміністративні справи.

1.Справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, зокрема зі спорів щодо:

     - цивільного захисту, охорони праці – 1.4

     -дорожнього руху – 1.2

2.Справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування, зокрема зі спорів у сфері:

     - містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності – 1.6

     - особливої охорони природних територій та об'єктів, визначених законом – 1.4

3. Справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах зайнятості населення та соціального захисту громадян, зокрема зі спорів щодо:

     - загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, у тому числі пенсійного страхування осіб, звільнених з публічної служби (військової служби) – 1.3

     - соціального захисту дітей війни – 1.1

     - соціального захисту громадян, які постраждали в наслідок ЧАЕС – 1.2

     - соціального захисту сімей з дітьми – 1.3

     - забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, забезпечення житлом громадян, які мають право на отримання соціального житла – 1.4

Справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції, зокрема спори у сфері:

     - виконавчої служби та виконавчого провадження – 1.3

     - інші справи – 1.2

 

         Не розподіляти  справи судді, який перебуває  в нарадчій кімнаті  протягом  трьох  днів  і  більше ,  з  проставленням  у  табелі  значення « важка справа»  на  час перебування  в нарадчій кімнаті .  

    

Голова зборів________________________

 

Секретар зборів______________________

 

Судді_______________________________